Andorra membre del FMI
Petita però poderosa Andorra es va convertir en membre del Fons Monetari Internacional (FMI) el 16 d’octubre del 2020, marcant un punt d’inflexió important en la seva història econòmica. Des del gener del 2020, quan es va presentar la sol·licitud d’adhesió, el país ha assolit diverses fites.
Un procés virtual sota l’ombra de la pandèmia
El procés d’adhesió va requerir una estreta col·laboració entre diversos departaments de l’FMI, incloent el Departament Europeu, el Departament de Finances, el Departament Jurídic, el Departament de Secretaria i el Departament d’Estadística. Aquest procés, complex però necessari, va permetre que Andorra es convertís en membre de l’FMI, obrint així la porta a una sèrie de beneficis crucials.
Els beneficis de ser membre de l’FMI
L’adhesió dóna a Andorra un accés privilegiat als consells de l’FMI. El país ara es pot beneficiar d’una revisió anual de la seva economia, sol·licitar assistència tècnica i, si cal, accedir als préstecs de l’FMI. Aquesta adhesió també dóna a Andorra l’oportunitat de participar activament en les Reunions de Primavera i les Reunions Anuals de l’FMI i el Banc Mundial.
Andorra en cinc dades clau
- Un petit gegant europeu: Tot i que Andorra és petita, és el microestat més gran d’Europa, superant Liechtenstein, Malta, Mònaco, San Marino i el Vaticà. Amb una superfície de 468 quilòmetres quadrats, ocupa un lloc singular en el mapa europeu.
- Una moneda neta: Tot i que l’euro és la moneda oficial, Andorra no està ni a la zona euro ni a la Unió Europea. Actualment negociant un acord d’associació amb la UE, el país va adoptar la democràcia parlamentària el 1993.
- Economia diversificada: Els principals sectors econòmics d’Andorra són el turisme, el comerç i la banca. Antigament centrada en l’agricultura, la nació sense litoral dels Pirineus es va convertir en un centre financer regional a la dècada de 50. Avui dia, el turisme i el comerç representen gairebé el 40% de l’economia, mentre que el sector financer aporta el 20%.
- Paritat política: Andorra destaca per la seva paritat política, amb gairebé la meitat dels seus parlamentaris sent dones. Una realitat que supera amb escreix la mitjana mundial, la qual cosa subratlla el compromís del país amb la igualtat de gènere.
- Compromís mediambiental: Compromesa amb la sostenibilitat, Andorra ha quintuplicat la producció d’energia renovable des del 2016. El govern està establint objectius ambiciosos per reduir la dependència energètica i assolir la neutralitat de carboni el 2050.
En conclusió, Andorra, amb l’esdevenir membre de l’FMI, reforça la seva posició en l’escena econòmica mundial alhora que continua promovent els valors de paritat i sostenibilitat. Una nació que, encara que de dimensions reduïdes, demostra una gran ambició per al seu futur.